Steriliseren in de autoclaaf: wel of niet verpakken?

Steriliseren in de autoclaaf: wel of niet verpakken?

Verpakken of niet? Zo steriliseer je je instrumenten correct

Een autoclaaf is een essentieel apparaat voor een hygiënische praktijkvoering. Steriliseren kan op verschillende manieren, en het al dan niet verpakken van instrumenten speelt daarbij een belangrijke rol. Hoe maak je de juiste keuze? Dit artikel helpt je om efficiënt en veilig te werken met een autoclaaf.

Verpakken is niet altijd nodig

Instrumenten die je dagelijks gebruikt en steriliseert, hoeven niet altijd verpakt te worden. Zeker bij niet-invasieve verzorging is het praktischer om deze instrumenten direct uit de autoclaaf te halen en opnieuw te gebruiken. Dit bespaart tijd en maakt je werkproces efficiënter.

Een efficiënte en hygiënische werkwijze houdt in dat je drie sets instrumenten gebruikt:

  1. Een set waarmee je op dat moment werkt.
  2. Een set die wordt gereinigd en gedroogd. Reinig de instrumenten eerst in een ultrasoonreiniger, spoel ze af met water en droog ze goed. Een tip om dit proces te versnellen: dep de instrumenten in alcohol. Zorg ervoor dat ze volledig schoon en droog zijn voordat ze de autoclaaf ingaan. Water, zelfs als het gedemineraliseerd is, kan nog mineralen bevatten. Deze kunnen de autoclaaf aantasten en meer onderhoud vereisen. Een osmose-apparaat of extra filter helpt om het water volledig zuiver te maken.
  3. Een set die in de autoclaaf wordt gesteriliseerd. Voor een snelle en budgetvriendelijke sterilisatie is een Enbio klasse B-autoclaaf een uitstekende keuze. Meer info over deze toestellen vind je 👉 hier.

Sommige professionals werken met vier sets om telkens twee stappen vooruit te lopen in het sterilisatieproces.



Wanneer instrumenten wel verpakken voor het autoclaveren?

Instrumenten verpak je wanneer …

  1. steriliteit behouden moet blijven tot het moment van openen, bijvoorbeeld bij instrumenten die voor later gebruik worden opgeslagen.
  2. je extra wil beschermen bij transport, zoals bij zorg aan huis of behandelingen op locatie.
  3. je het risico op contaminatie wil minimaliseren. Verpakken is aangeraden bij invasieve handelingen, zoals wondzorg en nagelchirurgie.

Houd rekening met enkele aandachtspunten bij het verpakken:

  1. Zorg ervoor dat de instrumenten volledig droog zijn voordat je ze verpakt. Zo voorkom je condens in de verpakking die de sterilisatie ondermijnt. Vocht in combinatie met hitte kan leiden tot corrosie of vlekvorming. Ook het verpakkingsmateriaal kan beschadigen waardoor het z'n beschermende functie verliest.
  2. Verpak instrumenten per set voor specifieke behandelingen. Dit bespaart tijd en maakt het sterilisatieproces efficiënter.

Wil je meer weten over het belang van een goede sterilisatie? Lees dan ook onze eerdere blogartikelen:

👉 Het belang van sterilisatie in je praktijk

👉 Waarop letten bij de aankoop van een autoclaaf?

Heb je vragen of wil je professioneel advies over sterilisatie in jouw praktijk? Neem gerust contact op, we helpen je graag verder!




Ontdek snel onze Enbio toestellen 👉

 

Contact | Districos

Heb je vragen of wil je graag meer informatie? Onze klantendienst staat steeds klaar om je met plezier verder te helpen!

https://www.districos.com

Meest Recente Posts

Ben je een professional of student in de schoonheidssector of voetzorg en wil je graag onze prijzen zien?

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij antwoorden graag op al uw vragen. Heeft u graag meer uitleg over onze producten of opleidingen? Onze klantendienst helpt u met plezier verder!

Contacteer ons